19 Mayıs 2008

bitkiler

bitkiler olmasaydı yaşayamazdın çünkü bitkiler güneşten aldıkları enerjiyi yeryüzü için gerekli enerjiye çevirir.insanların ve hayvanların soluduğu oksijeni üretir.bu canlılara besin sağlar biraz dikkatli düşünürsen tüm bunların ne kadar büyük görevler olduğunu anlayabilirsin.kısacası bitkiler dünyamız için çok önemlidir.yeryüzünde 350.000den fazla bitki türü vardır.
*fotosentezle her yıl yaklaşık 200-500 milyar ton karbondioksit dönüşüme uğrar.
*bilimadamları bugüne dek 350.000den fazla bitki türü keşfedip isimlendirdi ancak yeryüzünde hala keşfedilmeyi bekleyen pek çok bitki türü olduğu biliniyor.
Savunma yöntemleri:bitkiler çok çeşitli şekillere sahiptir bazılarının rengarenk çiçekleri vardır kimileri çiçeksizdir.kimisi inanılmaz derecede büyük kimisi ise ancak mikroskopla görülebilecek kadar küçüktür.bitkilerin farklı özelliklere sahip olması farklı ortamlarda yetişmelerinden kaynaklanır.kimi bitkiler hayvanlara yem olmaktan kurtulmak için zehir üretir kimisi diken geliştirir.bazıları ise hayvanları yakalayıp yutuverir.nasıl mı?şaşırtıcı bitkilerin ilginç dünyasına bir göz atalım.
Böcek kapan bitkiler:
bazı bitkiler fare kurbağa kuş yiyerek beslenir:
dünyada binlerce farklı bitki türünden 400 kadarı etle beslenir.bu bitkilere böcekkapan bitkiler adı verilir.böcek kapan bitkilerin büyük bölümü bataklıklarda nemli fundalıklarda çamurlu yada kumlu kıyılarda sulakalanlarda ve asitli topraklarda yetişir.bazı böcekkapan bitkileri örneğin sinekkapanı evde bile yetiştirebiliriz.
sinek kapan:böcekkapan bitkilerin en tanınmışı sinekkapandır.bu bitkinin yaprakları kırmızı renkli tatlı bir sıvıyla kaplıdır.[Photo]kurbanları tuzağa düşüren sonrada parçalayıp sindiren bu kırmızı salgıdır.böcekler bu salgının kokusunu alarak çiçeğe doğru uçar.bitkinin yapraklarındaki küçük duyarlı tüyler böceğin ziyarete geldiğini hemen anlar.yapraklar bir anda kapanarak böceği hapseder.hayvan hiç bir yere kaçamaz.iyice sıkıştırarak yarım saat içinde öldürür.1-2 hafta içinde böcek sindirilerek çorba kıvamını alır.

sumiğferi:böcekkapan bitkilerin en küçüğü sumiğferidir.bu bitki aynı zamanda avını sualtında yakalayan tek böcekkapan bitkidir.yapraklarının üzerinde minik içi boş kesecikler vardır.keseciklerin bazıları öyle küçüktürkü mikroskopla bakmak gerekir.tuzakların girişi esnek bir kapakçıkla kapalıdır.sudaki küçük hayvancıklar tuzağa yaklaşıp kapakçığın üzerindeki kıllara dokunduğunda kapakçık ansızın açılır içeriye dolan suyla birlikte böcek tuzağa düşer.
ibrikotu:ibrikotu ibrik yada huni şeklini almış yapraklarının yardımıyla böcekleri boğarak etkisiz hala getirir.
güneşgülü:güneşgülü böcekleri çeken özel bir sıvıyla kaplı kırmızı yapraklırıyla dikkat çekici bir bitkidir.kurbanlarınıda bu yapışkanlı yapraklarının yardımıyla avlar.
zehirli bitkiler:böcekkapan bitkilerin aksine zehirli bitkiler insanlara zarar verir.hatta onlar için öldürücü olabilir.
zehirli sarmaşık:gramının milyarda biri kadar sarmaşık zehri insanlarda alerjik reaksiyonlara yol açmak için yeterlidir.
ısırgan:bazı zehirli bitkiler tehlikeli salgılarıyla değil iğneleriyle düşmanlara zarar verir.bunlardan biride ısırgandır.[Photo]Arum Zambağı döllenmeye hazır hale gelince keskin kokulu bir amonyak gazı (NH3) yaymaya başlar. Çiçeğin son derece ilginç bir yapısı vardır. Polenlerinin bulunduğu bölüm, beyaz yapraklı yapının içinde dip taraftadır ve dışarıdan görünmez. Bu yüzden sadece koku yaymak böceklerin dikkatini çekmek için yeterli değildir.
Çiçeği, bu tırtıllar henüz doğup ona zarar vermeden önlemini almış olur.

Passiflore Çiçeği
İlgi çekici bir güzellikte olan Passiflore Çiçeği, yaprakları üzerinde yer alan küçük iğneler sayesinde düşmanı olan tırtıllara karşı koyabilmektedir. Bu iğneler, yumurtadan çıkan tırtılların en ufak bir yer değiştirmesi halinde bedenlerine saplanır. Böylece, Passiflore Çiçeği, bu tırtıllar henüz doğup ona zarar vermeden önlemini almış olur.
KARDELENLER
Çevremizdeki güzellikler bazen oldukça etkileyici biçimlerde belirirler. Kışın kar örtüsünün altında donmuş bir şekilde korunan kardelenler, baharda karların erimesi ile birlikte çiçek açarlar. Karların içinden çıkan bu muazzam güzellik ve renk cümbüşüdür.


TAŞ KAKTÜSÜ

Çiçek açmadığı zamanlarda bir kayadan farksız olan taş kaktüs bitkisi aslında gerçek bir kaktüs değildir. Kayaya benzeyen görünüşü onun düşmanlarından çok iyi bir şekilde korunmasını sağlar...
ZEHİRLİ MANTARLAR

Ülkemizde besin maddesi olarak tüketilen mantarlar yanında, tür olarak sayıları 70 civarında olan ve çeşitli toksik madde içeren makromantar bulunmaktadır. Gelişme dönemlerinde bu mantarların bilinçsizce toplanarak yenmesi ile oluşan zehirlenme olayları hemen hemen her yıl görülmektedir. Bu zehirlenmelerin bazıları ucuz atlatılırken, bazıları da üzücü ölümlere yol açmaktadır.

genel yayın yönetmeni site yöneticisi yardımcısı