11 Nisan 2008

garip ama gerçek

1-gözlerin saniyede 80 kez hareket eder.
2-bir fare bir deveye oranla susuzluğa daha uzun süre dayanabilir.
3-jüpiterin 63 uydusu vardır.
4-yılanbalıkları geri geri yüzebilir.
5-dünyanın en küçük kurbağası bir yulaf gevreği büyüklüğündedir.
6-köpek balığında kemik yoktur.
7-peygamber devesi omzunun üzerinden bakabilen tek böcek türüdür.
8-yapılan denemelerde bir insan en fazla 10 gün uykusuz kalabildi.
9-timsahlar genellikle taş yerler.
10-bugüne kadar marstan dünyaya en az 12 taş düştü.
11-alaska bayrağını 13 yaşında bir çocuk tasarladı.
12-büyük bir piton yılanı bütün bir keçiyi yutabilir.
13-bir kaplanın derisi kürkü gibi çizgilidir.
14-dünya üzerinde bir kat trilyon yani 1.000.000.000.000.000 kadar karınca yaşar.
15-bilinen en ağır ıstakoz 20,2 kg dir.
16-eğer bir kara deliğe düşersen spagetti gibi uzarsın.
17-domuzlar güneşte brozlaşabilir.
18-dünyanın en hafifi memelisi yaban arısı yarasası madeni 1 ytlden daha hafiftir.
19-new york her yıl londradan yaklaşık 2,5 cm sürükleniyor.
20-vücudumuzda yaklaşık 3-4 kg deri vardır.
genel yayın yönetmeni

ilginç yönleriyle hayvanlar

bundan sonra size her hafta bir hayvan çeşidini tanıtacağız...
Sert Tüylü Alman Puanter (German Wirehaired)
Tarihçe

Sert Tüylü Alman Puanter’i de, diğer soydaşları gibi bir av köpeğidir. Almanyada üretilmiştir. Vasat mali imkanlara sahip kişiler kuş avına çıkma arzusunu tatmin etmek olanağına sahip olduklarında, kendilerine yardımcı olacak çok yönlü bir köpeğe ihtiyaç duydular ve bu ihtiyacı karşılamak arzusu ile, sert tüylü Alman Puanter’ine ulaşılmış oldu. Avcıların, avı gösterecek, yaralı avı takip edecek, icabında vahşi bazı küçük zararlıların hakkından gelebilecek güçte ve kabiliyette bir köpeğe ihtiyaçları vardı. Bu köpeğin aynı zamanda, avı karadan ve sudan çıkartıp getirmesini, keza bir arkadaş ve bekçi köpeği olarakta hareket etmesini istiyorlardı.

Sert Tüylü Alman Puanter’i, her türlü arazi üzerinde hareket edebilen çok yakın bir iş arkadaşı olarak yetiştirildi. Tel gibi sert postu hayvanın kaba ve dikenli çalılıklara kolaylıkla girmesini sağlıyordu. Bu köpeğin en önemli atası, bizatihi kendisi gibi, melez bir Alman türü olan Pudelpointer’dir. Pudel pointer, German pudel (Alman Kanişi) ile Pointer karışımıdır. Bu tür, daha sonraları, Kısa Tüylü Alman Pointer’i, Griffon Stichelhaar ve Polish Waterdog (Polonya su köpeği) ile eşleştirilerek Sert Tüylü Alman Pointeri elde edilmiştir. Bu yeni cinse Almanyada Drahthaar adı verilmiştir.

Zaman içine, bu tür, Almanya'da en popüler av köpeği olarak tanınmıştır. Köpeğin Almanya'da resmen tescil edilmesi 1920 yılında olmuştur. Köpek aynı yıl A.B.D. de tanıtılmıştır ancak bu ülkede resmen tescili 1959 yılında imkan dahiline girmiştir. Diğer taraftan, köpek, Amerika'da, hiçbir zaman kendi ana vatanında ulaşmış olduğu popülariteye erişememiştir.

Bu köpeğe verilen diğer isimler şöyledir: Deutcher Drahthaariger, Vorstehund, Drahthaar.

Karakter Özellikleri

Sert Tüylü Alman Puanter’i haşin bir av köpeği olmakla beraber insanlar için sevecen bir dost, bir arkadaştır. Saatlerce açık arazide koşup avlanabilecek bir güce sahiptir. Ava çıkmadığı hallerde, kendisine, sahip olduğu enerjiyı boşaltacak bir olanak tanınmalıdır, aksi halde şu veya bu şekilde tahripkar olmaya yönelebir. Ara sıra inatçılık etse de genelde itaatkar bir köpektir.

İçgüdüsel olarak korumacı bir tabiata sahiptir. Umumiyetle yabancı insan ve köpeklere karşı uzak ve şüpheci durur. Çocuklara karşı fazla mütehakkim olabilir. Açık arazide, her türlü hava şartlarında, yorulmadan kendilerine arkadaşlık edecek zeki bir köpek arayanlar için idealdir.

Bakım

Bu çok enerjik köpeğin, ava çıkarak veya kırda bayırda gezip koşarak, hergün en az bir saat hareket etmesi gerekir. İnsan dostluğuna büyük ihtiyacı olması dolayısile bahçeli bir evde fakat genelde ev içinde yaşaması doğru olur. Bütün sert tüylü köpeklerde olduğu gibi, kıllarının ara sıra makasla düzeltilmesi gerekir, bunun dışında haftada en az bir defa fırçalanmalıdır.

Sağlık

Önemli Hastalıklar:
- CHD- Canine Hip Displacia -Kalça Çıkığı.

Küçük Sağlık Sorunları:
- Elbow Displasia – Diz Mafsalı gevşekliği.

Nadir Görülen Sorunlar – Yoktur.

Önerilen Testler - Kalça ve diz incelemesi.

Yaşam Süresi: 12 - 14 yıl
Form ve Fonksiyon

Çok güçlü ve sağlam bir yapıya sahiptir.Yorulmadan bütün bir gün, her türlü arazi şartlarında avlanabilir. Yüksekliği uzunluğuna kıyasen daha fazladır. Uzun bacakları sayesinde çok rahat yürür, koşar hareket edebilir. Postu her türlü hava şartlarına karşı koruyucudur. Sert ve düz olan tüyleri bu cinsin en önemli karakteristiğini teşkil eder. Dış tüylerin uzunluğu yaklaşık 2.5 - 5 santim arasındadır. Bu tüyler köpeğin sert çalılık arazide derisini korur. Kaşları, sakal ve bıyıkları orta uzunluktadır. İçtüyler ise, kışın sıklaşıp hayvanı soğuktan korurken yazın incelir. Burunla alnının birleştiği nokta hafif girintilidir. Gözleri ovaldir. Kısa, düz ve güçlü bir sırta sahiptir. Kuyruğu kısa, sırtı hizasında horizontal veya biraz yukarı kalkık durur. Ayakları yuvarlaktır. Rengi genelde kahverengi beyaz karışımıdır. Kulaklarının ve başının rengi daha koyu bir kahve rengi olur. Bekçilik ve koruyuculuk kabiliyeti yüksektir. Sıcağa ve soğuğa tahammülü iyidir..

Ağırlığı 90 - 150 kilo arasında değişir.Yüksekliği erkeklerde 60 - 90 santim arasındadır, dişilerde ise 55 santimin altına düşmez.

Sert Tüylü Alman Puanter’i Sizin İçin Doğru Bir Seçim midir ?

Yüksek enerji seviyesine sahip iri bir köpektir. Bahçeli bir eviniz olmalıdır. Çok hareket etmeye ihtiyacı vardır. Bazıları dikbaşlı olabilir. Onları yumuşak ve itaatkar hale getirmek için yumuşaklıkla ikna etmek gerekir. Sahipleri ile bir kez iyi ilişki içine girdikten sonra çok sadık ve itaatkar bir dost olurlar.



evet bundan sonraki yazımızda en uzun böcek cadı çekirgesini ve tehlikeli böcek boğa karıncasını tanıtacağız...
genel yayın yönetmeni