9 Mayıs 2008

gözlem defteri

merhaba bugün gözlem için botaniğe gittim bir çok hayvan ve bitkiyi gözlemledim şimdi size hayvanlardan başlayarak gözlemrimi yazacağım
kaz:başlıca besinleri ottur.fakat böcek, yumuşakça ve küçük omurgalıları yiyen türleri de vardır.yaşamları boyunca tek eşlilerdir ve çok iyi bir yüzücüler.

babun:erkekleri 18 kg dişileri 9.9 kg ağırlığındadır.doğada 15 yaşına kadar hayvanat bahçesinde 37 yaşına kadar yaşayabilir.babunlar küçük gruplar halinde yaşarlar.
deve kuşu:ot ve küçük böcekleri yiyerek beslenirler.genellikle 90-130 kg ağırlığında bazı erkek deve kuşlarının ağırlıkları 155 kg'ye kadar çıkar.
yaban eşeği:100 kg ağırlığında olup vücut uzunlukları 108 cm ortalama ömürleri 20-25 yıldır kısa mesafede 70 km hızla koşabilirler.
emu:boyu 180 cm ağırlığı 55 kg.ortalama ömrü 20-30 yıldır.kuluçka süresi 58 gün yumurtaları 600 gram ağırlığındadır.
baykuş:maviyi görebilen tek hayvandır ve gözleri çok keskindir.
zebra:ata benzer güzel çizgili afrikanın doğusu ve güneyinde atın temsilcisidir.270-430 kgdir.ortalama ömürleri 28 yıldır.toplu halde yaşarlar.
deve:450-750 kgdır.boyları 3 metre yükseklikleri 2 metre ortalama ömürleri 30 yıldır.hiç besin maddesi almadan 500 km yok gidebilirler.
lama:120-150 kg.ortalama ömürleri 15-20 yıldır.toplu halde yaşayan uysal hayvanlardır.
kızıl geyik:200 kg olup boyları 265 cm.ortalama ömürleri 12-15 yıldır.geyikler çamurda yatmaktan hoşlanırlar.20den fazla alt türü vardır.
kaya kartalı:2.9-6.7kg ortalama ömrü 16 yıldır.bir tilkiyle başa çıkabilecek kadar güçlüdür.

bitkiler:
zambak: genellikle soğan ile üreyen mevsimlik çiçekli bitkilerin adıdır. Zambakgiller familyasında bu cinse ait 110 civarında bitki türü vardır. Genellikle bahçe ve süs bitkisi olarak kullanılır.
mantar:çevrede çok fazla mantar var hepimiz biliyoruzki mantarların yüzde doksanı zehirlidir ben ellemeden manrarı inceledim ve eğer sizde mantarı inceliyorsanız eldivenle yapmanızı ve mantara değmemenizi öneririm ve günümüzde sadece 69.000 kadar türü tanımlanmıştır.Birçok yabani mantar doğadan toplanıp yenebilir ve çoğunun kültür türlerinden daha lezzetli olduğu söylenir. Fakat doğal yetişmiş mantarları toplayan kişi bu konuda uzman olmadığı takdirde zehirlenme ve ölümlerle karşılaşılabilir. Çünkü bazı mantarların çok küçük bir miktarı bile insanı öldürecek kadar zehirlidir. Zehirli mantarları zehirsizlerden ayırmak için genel bir kural yoktur.

Yenebilen ve zehirli, mantarlar yan yana yetişebilirler. Bazı yenebilen ve zehirli türler birbirine o kadar benzer ki bunu ancak bir mantarbilimci ayırt edebilir. Zehirli mantarların tadı yenebilen mantarlarınkinden farklı değildir. Etinin rengi, kokusu ve tadı ile bir mantarın zehirli olup olmadığı anlaşılamaz.
not:eğer botaniğe giderseniz mutlaka fransız bahçesinide gezmenizi öneririm...
genel yayın yönetmeni